Здрави начини за зголемување на телесната тежина

Ако сте тежина, можеби е кажано од вашиот доктор дека не треба да се добиваат на тежина. Ако сте спортист, можеби ќе сакате да се добиваат на тежина за било кој број на причини – или затоа што сакаат да се приклучат на поконкурентна тежина класа за турнири, или затоа што сакаат да се здобијат со мускулите, и знајте дека ќе добиете тежина како резултат на ставање на таа дополнителна мускулна маса (повторувајќи се – губење на маснотии додека станува посилна – е многу тешко да се направи и нема тенденција да резултира во забележителни придобивки од сила за луѓе кои веќе се соодветни).

Така, кои се безбедни и ефективни начини за зголемување на телесната тежина? Па добро, сите начини за зголемување на телесната тежина го следат истиот принцип – јадете повеќе калории отколку што користите дневно, и како резултат ќе се здебелите.

Прашањето е, колку повеќе калории треба да јадете секој ден, и какви треба да бидат тие калории во форма на?

Ако јадете нездрава храна, ќе се здебелите, но многу од тоа ќе бидат дебели. Ако јадете диета која е богата со протеини и здрави масти, и имаат голем вишок на калории, тогаш сепак ќе добиете многу маснотии, но некои мускули заедно со тоа. Ако ја следите истата диета додека кревате тегови, тогаш ќе се засилите и ќе стекнете мускул – како и маснотии.

Ако јадете калории вишок на 500+ калории на ден во споредба со вкупното дневно трошење на енергија, тогаш ќе се здебелите, дури и ако креваш тешки тегови во исто време. Зголемувањето на мастите е, за жал, неизбежен. Јадењето на јадење помал калории вишок може да ви помогне да стекнете повеќе мускули и помалку маснотии, но секогаш ќе има одредена добивка на маснотии.

Некои луѓе едноставно немаат големи апетити, и откриваат дека се борат да јадат доволно калории за навистина да се здебелат – но можете да го заобиколите ова со користење протеински шејкови и масовно стекнувачи, па дури и со пиење пијалаци за да добиете дополнителни калории.

Навистина, Јачина на тренерот Марк Rippetoe препорачува дека луѓето кои се во потрага да се добие силна пијалок галон млеко на ден за поддршка на внесот на калории што тој верува дека почетниците треба да има, а тие се вклучени во програмата за тренинг за сила. Ова не е нешто што може да се одржи за многу долги периоди на време, но за еден млад човек кој е во потрага да се добие сериозна мускулна маса, тоа може да биде опција.

Тоа навистина зависи син затоа што се обидуваат да се добиваат на тежина, Вашата моментална состав и тежината на телото, вашата возраст, вашиот пол, и вашето сегашно ниво на фитнес.

Ако се опоравувате од нарушување во исхраната, на пример, тогаш вашиот пат ќе биде различен од некој што само бара да добие мала тежина за време на бременоста. Ако имате било какви прашања или не се сигурни што да правиме, тогаш разговарајте со вашиот лекар пред да го промените вашиот начин на живот.